Norii strălucitori sunt poate singura parte bună a schimbării climatice

de: Bianca Prangate
14 07. 2018

Schimbarea climatică are nenumărate efecte negative asupra mediului, dar are și un efect neașteptat asupra norilor nocturni – îi face să strălucească.

Gazul metan care inundă atmosfera ar putea să fie motivul pentru care norii sunt atât de luminoși noaptea, conform unui studiu. Partea bună e că putem observa mai ușor acești nori noctulicenți. Din păcate, metanul care îi face atât de vizibili este un gaz cu efect de seră, care contribuie puternic la încălzirea globală.

Norii noctulicenți se formează în jurul polilor în timpul verii. În acea perioadă, gheața se cristalizează în jurul bucăților de meteoriți dezintegrați, a cenușii vulcanice și a fumului de la rachete. De la sol, putem vedea norii atunci când soarele apune și îi iluminează.

Prima oară când oamenii au observat acești nori a fost în anii 1880, după erupția vulcanului Krakatau din Indonezia. Pe atunci, asemenea nori se vedeau de foarte puține ori într-un secol. În prezent însă, ei pot fi văzuți aproape în fiecare sezon.

Foto via NASA/Dave Hughes

Motivul? Acești nori devin din ce în ce mai luminoși din pricina metanului. În timp, metanul din atmosferă se descompune în dioxid de carbon și apă. Vaporii de apă alimentează apariția de cristale de gheță, iar astfel norii ajung să strălucească noaptea, potrivit studiului.

Foto via NASA/Marek NIkodem

Dacă vrei să fotografiezi norii luminiscenți, fotografa Amelia Krales spune că ei pot fi văzuți cel mai bine la latitudini de 55-61 de grade nord (adică din Glasgow, Scoția, la Insulele Shetland).

Odată ajuns unde trebuie, rămâne să setezi diafragma obiectivului la 1.4, pentru ca în senzorul camerei să intre mai multă lumină. Timpul de expundere trebuie să fie mai mic de 1/30. De asemenea, e ideal ca fotografiile să aibă format .raw, nu .jpeg, pentru a păstra cât mai multe detalii de ton și de culoare.

„Tehnologia ne-a permis să facem fotografii nocturne într-un mod cum nu puteam acum 20 de ani”, a explicat Krales.